Pages Navigation Menu

eurokontakty: opinie - nowe chwilówki bez bik i krd przez internet

Zielona herbata. Parzenie jest proste!

Zielona herbata. Parzenie jest proste!

Każdy, kto dopiero zaczyna swoją podróż ze herbacianym światem, powinien spróbować różnych typów herbat, by określić, która mu najbardziej smakuje. Czy woli raczej mocne, pobudzające mieszanki? A może raczej relaksujący i delikatny napar?
Jak prezentuje się sytuacja w przypadku takiego napoju jak zielona herbata Parzenie owego rodzaju trwa w około 1-3 minut. Jak można się domyśleć: im krótszy czas, tym łagodniejszy napar. Pamiętajmy, by nie zalewać listków w zaparzaczu wrzącą wodą. Najbardziej optymalna jest w granicach temperatury 60-90 stopni Celsjusza.

 

Warto zaopatrzyć się w odpowiedni termometr, którym możemy sprawdzać obecną temperaturę. Możemy również zdać się na domowe sposoby. Eksperci i miłośnicy herbat utrzymują, iż wrząca woda po 3-4 minutach przybiera temperaturę 90 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach zmniejsza się do około 75 stopni. Wbrew pozorom nie ma nic łatwiejszego niż parzenie takiego naparu jak zielona herbata. Parzenie – które można określić prawidłowym – rządzi się swoimi prawami. Nie jest to jednak bezpodstawne. Im bardziej podążamy za wskazówkami, tym na lepsze doznania smakowe możemy liczyć.