Zielona herbata. Parzenie jest proste!
![Zielona herbata. Parzenie jest proste!](https://eurokontakty.pl/wp-content/uploads/2019/06/zielona_herbata_1560354389.jpg)
Każdy, kto dopiero zaczyna swoją podróż ze herbacianym światem, powinien spróbować różnych typów herbat, by określić, która mu najbardziej smakuje. Czy woli raczej mocne, pobudzające mieszanki? A może raczej relaksujący i delikatny napar?
Jak prezentuje się sytuacja w przypadku takiego napoju jak zielona herbata Parzenie owego rodzaju trwa w około 1-3 minut. Jak można się domyśleć: im krótszy czas, tym łagodniejszy napar. Pamiętajmy, by nie zalewać listków w zaparzaczu wrzącą wodą. Najbardziej optymalna jest w granicach temperatury 60-90 stopni Celsjusza.
Warto zaopatrzyć się w odpowiedni termometr, którym możemy sprawdzać obecną temperaturę. Możemy również zdać się na domowe sposoby. Eksperci i miłośnicy herbat utrzymują, iż wrząca woda po 3-4 minutach przybiera temperaturę 90 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach zmniejsza się do około 75 stopni. Wbrew pozorom nie ma nic łatwiejszego niż parzenie takiego naparu jak zielona herbata. Parzenie – które można określić prawidłowym – rządzi się swoimi prawami. Nie jest to jednak bezpodstawne. Im bardziej podążamy za wskazówkami, tym na lepsze doznania smakowe możemy liczyć.